Önemi, üstünlüğü ve yüksek standartlarıyla ünlü yurtdışında eğitim deneyimini yaşamak mı istiyorsunuz? Belirli bir bölümde okumak veya yurtdışında eğitim görmek istiyorsanız, hazırlanmak zorunda olduğunuz farklı sınavları da bilmelisiniz.
Aşağıda bazı öğrencilerin İngiltere'de eğitim görebilmek için girmek zorunda oldukları beş testi görebilirsiniz.
GMAT (Graduate Management Admission Test)
Bir işletme master programına kabul edilmek için, GMAT'e girmeniz gerekir. Bu sınavda analitik yazma, problem çözme, mantıksal ve eleştirel akıl yürütme gibi beceriler değerlendirilir.
Bu testin geçerlilik süredir 5 yıldır. Eğer başarısız olursanız, sınava her seferinde en az 16 günlük aralıklarla, yılda 5 defaya kadar girebilirsiniz. GMAT puanları 800 üzerinden hesaplanır ve adayları karşılaştırmada bir kıstas olarak kullanılır. En iyi işletme okullarına kabul edilen öğrencilerin GMAT puanları ortalamanın üstündedir. Ortalama bir GMAT Puanı 540'dır.
SAT (Scholastic Assessment Test)
Bir lisans programına kabul almak için, öğrenciler SAT'ye girmelidir. Bu sınav öğrencilerin okuma, yazma ve matematik alanlarındaki akademik hazırlık durumlarını değerlendirir. SAT dünya genelinde ve 5 yıl süreyle geçerlidir. Türkiye'de her yıl 13.000'den fazla öğrenci, Ekim Kasım ayları arasında yapılan sınava girer. Öğrenciler bu sınava girmek için (yaklaşık 200TL) öderler.
Bu sınava kaç defa isterseniz girebilirsiniz, ancak bazı okullar değerlendirmenizi tüm denemelerdeki puanlarınıza dayanarak yapabilir. En az 2100/2400 puan almayı hedefleyin.
GRE (Graduate Record Examination)
Master veya MBA eğitimleri için üniversitelere ve Business okullarına başvuran öğrenciler, kabul edilmek için GRE'ye girmek zorundadır. Türkiye'de, sınav için özel bir tarih yoktur; öğrenciler, USD'ye göre farklılık gösterebilen bir tutar (yaklaşık 650 TL) ödeyerek, en yakın GRE için önceden randevu alırlar. Hindistan'da öğrencilerin bu sınava girebilmeleri için pasaportları olması gereklidir.
Öğrenciler GRE'yi her 21 günde bir, bir yıl içinde 5 defaya kadar alabilirler. Kağıt teslim GRE sunulduğu sıklıkta alınabilir. Skorun geçerliliği sınava girdikten sonra 5 yıldır. En az 320 puan almayı hedefleyin.
TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
Ana diliniz İngilizce olmadığı için, İngilizcenizin uluslararası bir akademik ortamda incelenmesi gerekiyor. Adayların İngilizce Dil yeteneklerini değerlendirmek için, standartlaştırılmış bir test olan TOEFL'a katılmanız gerekiyor.
Puanlar, bazı göçmenlik daireleri tarafından oturma veya çalışma vizesi vermek için de kullanılabilir. Hindistan'da, sınava girmek için gereken ücretler yaklaşık 11500 (yaklaşık 620 TL) dir. Test 2 yıl geçerlidir. En az 80 puan almayı hedefleyin.
IELTS (International English Language Testing System)
İngilizce'nin ana dil olduğu ülkelerde IELTS, adayların yabancı bir ortamda eğitim alma veya çalışma becerisini değerlendirmek için kullanılır. IELTS puanları 2 yıl geçerlidir ve uluslararası hükümet tarafından göçmenlik başvuruları için de tanınmaktadır. Hindistan'da sınavda girme ücreti yaklaşık (yaklaşık 600 TL).
SI-UK, İngilizce konuşulan bir ülkede eğitime başlamanızdan öncee mevcut okuma, yazma, konuşma ve dinleme yeteneklerinizi değerlendirmek için bir IELTS Uygulama Testi yaptırmanıza yardımcı olur. Bu uygulama testi güçlü yönlerinizi vurgulayacak ve geliştirmeniz gereken yönlerizi işaret edecektir. İstenilen puan: en az 6.5